Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

23 februari 2021

1.011 nieuwe schademeldingen, 1.054 afgehandeld

222.jpg

Afgelopen week kwamen er 1.011 nieuwe meldingen binnen van fysieke schade (scheuren in muren o.a.), 1.054 zijn er afgehandeld. Het aantal nieuwe aanvragen voor de Waardedalingsregeling kan deze week niet worden gerapporteerd door een administratieprobleem. Wel is bekend dat er 6.853 aanvragen zijn afgehandeld. Schademelders beoordelen het IMG met gemiddeld een 7,9 na een besluit over hun aanvraag.

 

Totale schadevergoeding

Er is nu 835 miljoen euro schadevergoeding toegekend, ruim 24 miljoen euro in de afgelopen week. Voor fysieke schade is er 512,7 miljoen euro toegekend, voor waardedaling 323 miljoen euro.

Afhandelingsduur schademeldingen

De verwachte doorlooptijd (afhandelingsduur) van een reguliere schademelding is circa 189 dagen (was vorige week 196). Het IMG streeft ernaar maximaal 182 dagen doorlooptijd te bereiken voor reguliere schademeldingen. De doorlooptijd wordt mede bepaald door het aantal schade-opnames (694 afgelopen week) en opgeleverde adviesrapporten (1.006 afgelopen week). Zoals we in de update over de coronamaatregelen al meldden, verwachten we dat er minder schade-opnames mogelijk zijn de komende tijd.

Gerealiseerde doorlooptijd fysieke schademeldingen

Om de voortgang te meten wordt ook de daadwerkelijk gerealiseerde doorlooptijd berekend. Bij de laatste 2.500 besluiten is het bij 71 procent van de schademeldingen gelukt die binnen een half jaar af te handelen. Deze meldingen werden in circa 128 dagen afgehandeld. Het gaat hier om de zogenoemde ‘mediaan’, wat betekent dat er uitschieters zijn naar boven en naar beneden.

Besluit fysieke schade

Er zijn nu 62.754 besluiten genomen over 70.725 aanvragen voor fysieke schade (per besluit worden soms meerdere aanvragen op een adres afgehandeld), 4.380 besluiten betroffen een afwijzing (7 procent). Afgelopen week werden 45 aanvragen afgewezen, 4,8 procent van het aantal besluiten in die week.

Besluiten Waardedalingsregeling

In totaal zijn er 84.929 aanvragen ingediend voor de Waardedalingsregeling door 73.946 aanvragers (een aanvrager kan meerdere huizen in bezit hebben (gehad)). Er zijn nu in totaal 69.745 aanvragen afgehandeld, waarbij 17.542 aanvragen zijn afgewezen (25 procent van het totaal).

Gemiddelde beoordeling van aanvragers

De totale beoordeling van het IMG is momenteel een 7,9, gebaseerd op ruim 17.000 reacties sinds de start van de metingen. Het gemiddelde voor besluiten voor fysieke schade is sinds de start een 7,7. Voor de reacties die in februari binnenkwamen is dat tot op heden een 8,0. Voor waardedaling is de beoordeling na een besluit nu gemiddeld een 8,1. Voor de reacties die in februari binnenkwamen is dat tot op heden een 8,3.

Bezwaren

Afgelopen week kwamen er 37 bezwaren binnen op besluiten fysieke schade. Het percentage bezwaren op besluiten blijft 4,3 procent. Er werden 9 bezwaren geheel of gedeeltelijk gegrond verklaard en 10 bezwaren afgewezen. Voor waardedalingsbesluiten zijn er nu 2.887 (+104 afgelopen week) bezwaren binnengekomen op de besluiten. Van de aanvragers met een besluit gaat 4,3 procent in bezwaar. Dit is 0,1 procentpunt lager dan vorige week.