Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

27 juli 2020

Weekcijfers: 1.239 nieuwe schademeldingen, 828 afgehandeld

60.jpg

Afgelopen week kwamen er 1.239 nieuwe schademeldingen binnen, er werden er 828 afgehandeld. Het relatief hoge aantal schademeldingen is waarschijnlijk het gevolg van de recente bevingen bij Loppersum, Siddeburen en Startenhuizen. Er is nu in totaal 306,7 miljoen euro schadevergoeding toegekend. De verwachte doorlooptijd tot een besluit voor een nieuwe, reguliere schademelding is licht gedaald naar 252 dagen.

Voortgang en verwachte doorlooptijd

Met 1.239 nieuwe schademeldingen van de afgelopen week is de instroom veel hoger dan voor de coronacrisis. Toen lag de instroom gemiddeld op 800 meldingen. De recente bevingen hebben in een verdere toename van schademeldingen geresulteerd. Wel is het aantal nieuwe meldingen wat lager dan in de week waarin de bevingen plaatsvonden. De hoge instroom heeft ook effect op de verwachte doorlooptijd. Deze is voor nieuwe reguliere schademeldingen op dit moment 252 dagen (vanaf schademelding tot besluit).

Gerealiseerde doorlooptijd

Van de laatste 2.500 besluiten was 63% van de meldingen niet ouder dan een half jaar (gelijk aan de week ervoor). De doorlooptijd van de laatste 2.500 dossiers waarover een besluit is genomen was 146 dagen. Dat betekent een zeer lichte stijging ten opzichte van de week ervoor toen de doorlooptijd 143 dagen bedroeg. Het is goed om te vermelden dat het hier gaat om de zogenoemde ‘mediaan’, wat betekent dat er uitschieters naar boven en naar beneden zijn.

Schade-opnames en adviesrapporten

Het aantal schade-opnames ligt met 596 iets lager dan vorige week, toen het er 624 waren. Het aantal adviesrapporten dat werd doorgestuurd naar de aanvragers bedroeg de afgelopen week 562, minder dus dan de 675 in de week ervoor. Het aantal adviesrapporten dat nu bij schademelders ligt voor een reactie is gelijk gebleven op circa 1.400. Na hun reactie kunnen die rapporten verder verwerkt worden voor besluitvorming.

Besluiten

Er werden afgelopen week 768 besluiten genomen waarmee 828 schademeldingen werden afgehandeld. Bij 25 besluiten werd de aanvraag volledig afgewezen. Het IMG kent bij 94,5% procent van de schademeldingen voor fysieke schade een schadevergoeding toe. Er kwamen afgelopen week 30 bezwaren op de besluiten binnen. Bij 3,4% van het totaal aantal besluiten wordt bezwaar gemaakt.