Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

13 juli 2020

Weekcijfers: 1.077 nieuwe schademeldingen, 539 afgehandeld

248.jpg

Afgelopen week kwamen er 1.077 nieuwe schademeldingen binnen, er werden er 539  afgehandeld. Er is nu 291,5 miljoen euro schadevergoeding toegekend. De verwachte doorlooptijd tot een besluit voor een nieuwe, reguliere schademelding is circa 266 dagen gebleven.

Voortgang en verwachte doorlooptijd

Met 1.077 nieuwe schademeldingen is de instroom nog altijd hoger dan voor de coronacrisis. Toen lag de instroom gemiddeld op 800 meldingen. Deze hoge instroom heeft ook effect op de verwachte doorlooptijd. Deze is voor nieuwe reguliere schademeldingen op dit moment  266 dagen (vanaf melding tot besluit).

Gerealiseerde doorlooptijd

Van de laatste 2.500 besluiten was 61% van de meldingen niet ouder dan een half jaar (de week ervoor was dat 59%). De doorlooptijd van de laatste 2.500 dossiers waarover een besluit is genomen was 147 dagen. Dat betekent een lichte daling ten opzichte van de week ervoor, toen doorlooptijd 150 dagen bedroeg. Het is goed om te vermelden dat het hier gaat om de zogenoemde ‘mediaan’, wat betekent dat er uitschieters naar boven en naar beneden zijn.

Schade-opnames en adviesrapporten

Het aantal schade-opnames ligt met 650 iets lager dan vorige week, toen het er 774 waren. Het aantal adviesrapporten dat werd doorgestuurd naar de aanvragers bedroeg de afgelopen week 441, minder dan de 671 in de week ervoor. Het aantal adviesrapporten dat nu bij schademelders ligt voor een reactie komt op circa 1.400. Na hun reactie kunnen die rapporten verder verwerkt worden voor besluitvorming.

Besluiten

Er werden afgelopen week 487 besluiten genomen waarmee de afgelopen week 539 schademeldingen werden afgehandeld. Bij 8 besluiten werd de aanvraag volledig afgewezen. Het IMG kent bij 94,5 procent van de schademeldingen voor fysieke schade een schadevergoeding toe. Er kwamen afgelopen week 26 bezwaren op de besluiten binnen. Bij 3,4 procent van het totaal aantal besluiten wordt bezwaar gemaakt.