Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

19 juli 2020

Drietal bevingen in een week geeft flink hoger aantal schademeldingen

108.jpg

Een derde beving met kracht 2,3 in de vroege ochtend van zondag 19 juli bij Startenhuizen heeft, in de korte tijd tussen de beving en nu, nog niet tot een sterke toename van het aantal schademeldingen geleid. Maar, sinds de bevingen van dinsdag bij Loppersum, donderdag bij Siddeburen en vanochtend bij Startenhuizen, is er wel sprake van een flink hoger aantal schademeldingen dan normaal. Bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen kwamen sinds de beving bij Loppersum dinsdagmiddag tot vandaag 12.00 uur 998 schademeldingen binnen.

Ruim 60 procent toename

Het aantal meldingen is ten opzichte van de week ervoor ruim 60% hoger. Toen kwamen er in dezelfde periode 622 schademeldingen binnen. Dat percentage is sinds vrijdag niet veranderd. Vooralsnog lijkt de invloed van de beving bij Startenhuizen op deze groei beperkt te zijn. Uit de directe omgeving van het epicentrum zijn tot nu toe 3 schademeldingen ontvangen.

Mogelijk acuut onveilige situaties

Het aantal meldingen van mogelijk acuut onveilige situaties sinds de beving bij Loppersum is met 11 onveranderd gebleven. Daarvan bleken er tot nog toe 2 gegrond. Zoals eerder bericht, lagen deze op respectievelijk zo’n 20 en 40 km van het epicentrum van de beving bij Loppersum. Daarbij ging het in het eerst geval om loslatend metselwerk tussen twee gebouwen en in het tweede geval om de achtergevel van een boerderij. Er is snel actie ondernomen om beide locaties te veilig te stellen.

Telefoonlijnen opengesteld

Het IMG heeft vanwege de beving van afgelopen nacht de telefoonlijnen opengesteld. Normaal gesproken zijn de telefoonlijnen op zon- en feestdagen niet bemenst. Maar na de beving van vanochtend vroeg willen we bewoners die daaraan behoefte hebben een luisterend oor bieden en de gelegenheid geven hun hart te luchten of specifieke vragen te stellen. Mensen kunnen tot 16.30 uur bellen met ons gratis telefoonnummer: 0800 4444 111.

Schade melden

Bewoners die schade constateren aan hun huis of gebouw kunnen deze schade bij ons melden via website of telefoon. Wie vermoedt dat er een acuut onveilige situatie is ontstaan, kan dit hier ook melden. Als er sprake is van een direct levensbedreigende situatie, is het altijd beter het alarmnummer 112 te bellen.