Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

Schade-opname videoverbinding prima te doen

101.jpg

Op jacht naar scheuren en andere schades lopen momenteel de eerste schademelders met een smartphone in de aanslag door hun woning. Ze doen via een videoverbinding samen met een onafhankelijke deskundige en zaakbegeleider een schade-opname. Bij wijze van proef, als alternatief voor de gewone schade-opnames die gestaakt zijn vanwege het coronavirus.

Iets ouder type smartphone

Schademelder Hilko Boer (54) uit Holwierde beschouwt zichzelf bepaald niet als ‘handig’ met computers en smartphones. “Als het ingewikkeld wordt, vraag ik het mijn zoon. Maar een foto maken en e-mail verzenden lukt me nog wel.” Volgens hem is dat een meer dan voldoende vaardigheidsniveau voor de zogenoemde schade-opname op afstand. Hij gebruikt daarbij een smartphone, een type van enkele jaren terug. “Het wijst zich haast vanzelf, met een beetje uitleg.”

Richten en klikken

Het idee is simpel: via een klik op een toegestuurd linkje neemt de deskundige de smartphone of tablet tijdelijk over van de schademelder. Er start een videoverbinding, zodat de deskundige en zaakbegeleider op afstand live meekijken via de camera. Met de luidspreker aan worden aanwijzingen gegeven, waarbij de schademelder de mobiel richt en de deskundige dan telkens de foto’s maakt die nodig zijn voor het adviesrapport.

Alleen bij weinig schades

Voor de proef heeft de TCMG schademeldingen geselecteerd waar al eerder eens een schade-opname is gedaan. Zo is de kans groot dat het aantal nieuw op te nemen schades beperkt is. En zo is de kans ook groot dat de schade-opname op afstand ook zo eenvoudig is als gehoopt. Zo kwamen we onder andere uit bij Hilko Boer en zijn twee-onder-een-kapwoning.

Haperende start

“Het begon niet goed. De verbinding haperde. Maar nadat we allebei onze telefoons opnieuw hadden opgestart, ging het wel”, zegt Boer. Al eerder doorliep hij de schadeprocedure en die leidde ook tot schadevergoeding. Een beving gooide opnieuw roet in het eten, vertelt hij.  “Er is lekkage ontstaan in het dak. Er zijn vochtplekken, schimmelvorming en een scheur.” Het vastleggen ging verrassend snel, vindt hij. “We gingen eerst even buiten fotograferen en vervolgens van de bovenverdieping naar onderen. In minder dan een uur waren we klaar. Volgens mij kan iedereen dit. En als het meer schades waren geweest, was het ook wel gelukt.”

Nieuwe schades ontdekt

Ook Manuël Haan (34) uit Winschoten ontdekte, na afronding van de eerste schademelding, die eind oktober 2019 werd ingediend en eind 2019 was afgehandeld, vier nieuwe schades. “Ik heb verder geen beving gevoeld, maar dat was de eerste keer ook niet zo. Toch heb ik nieuwe schades gevonden.”

Volle accu nodig

Over de proef is hij positief. “Ik was verbaasd dat het mogelijk was bij de TCMG. Maar het is net als bij makelaars, die doen nu ook op deze manier bezichtigingen.” Uiteindelijk kostte het drie kwartier om die schades met zijn smartphone samen met de deskundige op te nemen. “Op zich zou meer schades opnemen ook wel prima gaan, maar je stuit op een praktisch probleem: de accu loopt hard leeg. Ik was nu zestig procent kwijt in die korte tijd.”

Misschien niet voor iedereen

Volgens Haan is de methode vrij eenvoudig. Toch zitten er wel wat technische hobbels in. “Als je om een huis loopt, kan de wifi-verbinding wegvallen. En dan valt de hele videoverbinding ook weg. Je moet de wifi dus vooraf uit doen. En als het toch misgaat, moet je ook weten hoe je de videoverbinding weer opnieuw opstart. Ik denk dat veel mensen dat wel kunnen, maar dat niet iedereen die vaardigheid heeft.”

Vervolg van de proef

Er zijn inmiddels enkele tientallen schade-opnames op afstand uitgevoerd. Samen met de twee expertisebureaus die de proef nu uitvoeren, zijn er nu circa tien schade-opnames op afstand per dag mogelijk. Komende week wordt dit deel van de proef verder geëvalueerd. Niet alleen de capaciteit van het aantal deskundigen is daarbij belangrijk, maar ook wordt onderzocht welke schademeldingen nog meer geschikt zijn.

Ook laat de TCMG schade-opnames in grote, nu leegstaande panden uitvoeren. Daarvan zijn er nu circa zestig gedaan en staan er nog eens zestig gepland komende week. Dit deel van de proef wordt uitgebreid. Na de grote leegstaande panden, komen ook kleinere panden, zoals lege woningen in aanmerking.