Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

16 december 2019

Weekcijfers: 652 afgehandeld en 628 nieuwe schademeldingen

265.jpg

Afgelopen week kwamen er 628 nieuwe schademeldingen binnen en er werden 652 schademeldingen afgehandeld. Het totaal aantal openstaande schademeldingen nam af met 24. Er is in totaal nu 143,6 miljoen euro schadevergoeding toegekend.

 

Schade-opnames

De inzet van schade-opnemers die onder verantwoordelijkheid van onafhankelijke deskundigen schade-opnames doen, lijkt vruchten af te werpen. Afgelopen week verrichtten ze 200 schade-opnames. In totaal werden er ruim 600 schade-opnames in een week verricht. Het hoogste weekaantal sinds de start van de TCMG op 19 maart 2018. Daar bovenop werden er nog eens ruim 300 schade-opnames ineens geregistreerd voor woningcorporaties. Ruim de helft van de nog openstaande schademeldingen heeft nu een schade-opname gehad.

Totaal schademeldingen

Er zijn nu 45.258 schademeldingen bij TCMG binnengekomen, waarvan 13.472 op de dag van de start, 19 maart 2018. In totaal zijn er nu 27.233 schademeldingen afgehandeld en er zijn er nog 18.025 in behandeling, op circa 15.100 adressen. Afgelopen week werden er 560 besluiten genomen. Het betrof 32 keer een afwijzing van de aanvraag, waarmee het percentage afgewezen aanvragen 5,2 procent blijft. Er zijn 22.963 besluiten genomen.

Stuwmeerregeling

In de afgelopen week werden er bijna 150 keuzes gemaakt vanuit de Stuwmeerregeling waarvan 115 voor het aanbod vanuit de regeling. Het aantal adressen waar nog een keuze gemaakt kan worden is op iets meer dan 2.000 gekomen. Zij hebben tot maximaal 31 december 2019 de tijd om een keuze te maken. Daarna wordt in alle gevallen de reguliere procedure voortgezet. 

Doorlooptijden Westerwijtwerd-meldingen

De beving van Westerwijtwerd vond meer dan een half jaar geleden plaats. Van de hausse aan schademeldingen die toen binnenkwamen, staat nog een deel open. Dat is te zien in het aantal openstaande schademeldingen van 0,5 tot 1 jaar oud. Die groep groeit nu hard met ruim 1.200 afgelopen week, tot 3.705 schademeldingen. Het aantal schademeldingen van minder dan 0,5 jaar oud daalt daarmee verder, naar nu ruim 11.267.

Doorlooptijden oudste schademeldingen

Ook is zichtbaar dat de oudste schademeldingen van meer dan een jaar tot zelfs meer dan twee jaar oud afnemen. Er wordt extra capaciteit op ingezet. Voor zover mogelijk overigens, omdat een deel ervan nog een keuze kan maken voor de Stuwmeerregeling. Er zijn nu 3.053  schademeldingen van meer dan 1 jaar oud in behandeling, ruim 170 minder dan vorige week.