Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

23 december 2019

Weekcijfers: 593 afgehandeld en 530 nieuwe schademeldingen

263.jpg

Afgelopen week kwamen er 530 nieuwe schademeldingen binnen en er werden 593 schademeldingen afgehandeld. Het totaal aantal openstaande schademeldingen nam af met 63. Er is in totaal nu 147,6 miljoen euro schadevergoeding toegekend.

 

Stuwmeerregeling

Er lijkt een kleine eindspurt te zijn ingezet bij de Stuwmeerregeling. Afgelopen week maakten 192 mensen hun keuze bekend, van wie er 148 voor het aanbod kozen. Twee weken terug waren dat er veel minder (23 per week). Er kunnen nu nog ruim 1.700 Groningers voor het aanbod kiezen. Tot en met 31 december kan er nog een keuze worden gemaakt. Daarna worden alle ‘Stuwmeerdossiers’ weer volgens de reguliere procedure voortgezet.

Schade-opnames

Het aantal schade-opnames is opnieuw gestegen, naar ruim 650 afgelopen week. Ruim de helft van de nog openstaande schademeldingen heeft nu een schade-opname gehad. Bij de oudste dossiers van meer dan een jaar oud is dat iets meer dan twe derde. Er zijn afgelopen week ook meer adviesrapporten opgeleverd door onafhankelijke deskundigen: 480. Het toont het potentieel van het aantal besluiten dat wekelijks genomen kan worden volgens de reguliere procedure. Voor elk besluit is namelijk een adviesrapport nodig.

Totaal schademeldingen

Er zijn nu 45.278 schademeldingen bij de TCMG binnengekomen, waarvan 13.472 op de dag van de start, 19 maart 2018. In totaal zijn er nu 27.826 schademeldingen afgehandeld en er zijn nog 17.962 in behandeling, op circa 15.100 adressen, in eigendom bij circa 12.000 schademelders (waaronder bijvoorbeeld ook woningcorporaties).

Besluiten afgelopen week

Afgelopen week werden er 514 besluiten genomen waarmee dus 593 schademeldingen werden afgehandeld. Het betrof 6 keer een afwijzing van de aanvraag, waarmee het percentage afgewezen aanvragen 5,2 procent blijft. Er zijn 23.477 besluiten genomen over schademeldingen.

Doorlooptijden Westerwijtwerd-meldingen

De beving van Westerwijtwerd vond meer dan een half jaar geleden plaats. Van de hausse aan schademeldingen die toen binnenkwamen, staat nog een deel open. Dat is te zien in het aantal openstaande schademeldingen van 0,5 tot 1 jaar oud. Die groep groeide naar 3.753 schademeldingen. Het aantal schademeldingen van minder dan 0,5 jaar oud groeide eveneens naar 11.334.

Doorlooptijden oudste schademeldingen

Ook is zichtbaar dat de oudste schademeldingen van meer dan een jaar tot zelfs meer dan twee jaar oud afnemen. Er wordt extra capaciteit op ingezet. Voor zover mogelijk overigens, omdat een deel ervan nog een keuze kan maken voor de Stuwmeerregeling. Er zijn nu 2.875 schademeldingen van meer dan 1 jaar oud in behandeling, ruim 180 minder dan vorige week.