Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

30 januari 2019

Interviewreeks start met hoogleraren bestuursrecht

23.jpg

Op deze website publiceren we elke maand een achtergrondinterview met betrokkenen en deskundigen die we vragen naar hun kijk op de TCMG en de schadeafhandeling. De eerste aflevering is een interview met de Groningse hoogleraren bestuursrecht Kars de Graaf en Bert Marseille.

 

De laagdrempelige mogelijkheid om in bezwaar te gaan tegen een besluit en desgewenst in beroep bij de bestuursrechter, zijn voordelen voor de burger, zo stellen zij. Zeker vergeleken met de situatie toen NAM nog besloot over schadevergoedingen. Er is nu geen advocaat verplicht en er is geen risico op veroordeling voor hoge proceskosten zoals onder het civiel recht.

Volgens De Graaf en Marseille is mede daarom dat het bestuursrecht een plus is voor gedupeerden van de gaswinning. Er is sprake van een onafhankelijke Commissie die zonder belang besluit over aanvragen om schadevergoeding. En NAM staat daarbij volledig buiten spel.

Daarbij biedt de schadeafhandeling door TCMG meer mogelijkheden voor de burger dan gebruikelijk is bij overheidsorganen. Zo krijgt elke gedupeerde een zaakbegeleider ter beschikking. En er is de expliciete mogelijkheid om te reageren op de keuze voor de onafhankelijke deskundige die adviseert over de schade.

Lees hier het volledige interview.