Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

25 juni 2018

‘in de molen’ door hellende gevel

245.jpg

Tien jaar lang vormden de aardbevingen een probleem dat anderen overkwam. Maar nu de voorgevel van zijn woning in Siddeburen naar voren dreigt te vallen, is er ook voor Alex Meijer geen ontkomen aan. Hij deed een melding acuut onveilige situatie (AOS) bij de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen.

 

“Ik heb er een zwaar weekend van gehad, dat mag je best weten. Met migraine en alles erbij”, vertelt Meijer, terwijl op de stoep van de Molenlaan een hoogwerker van de aannemer staat te ronken. "En ook dit kost me weer een dag op mijn werk. Gelukkig gaat mijn baas er relaxt mee om."

Hellen

De bouwkundig adviseur van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade was die ochtend al even wezen kijken, samen met een veiligheidsinspecteur. De conclusie was al snel dat de voorgevel van de woning inderdaad naar voren helt en dat nader onderzoek nodig is. De adviseur heeft daarop, via de veiligheidsinspecteur, opdracht gegeven tot het inzetten van een hoogwerker. “De veiligheid gaat voor alles hè. De kinderen lopen hier door de tuin en de schoolkinderen hierlangs over de stoep. Je moet er niet aan denken dat het misgaat. Wel heel goed dat er zo snel actie wordt ondernomen.” 

Geschrokken 

Enkele dagen eerder wilde Meijer zijn windveren langs het dak schoon maken. Vanaf een rolsteiger zag hij toen dat er een enorme kier was ontstaan tussen de muur en het kozijn. “Ik schrok me kapot. Meteen belde ik een buurman, die aannemer is. Na overleg en een nachtje slapen, heb ik gisteren een melding gedaan bij de Tijdelijke Commissie. En nu zit ik dus ook in de molen.” 

De mannen van de aannemer staan daardoor een kleine dag later, na overleg met Meijer, vanuit het bakje de windveren te demonteren. Vervolgens wordt er in overleg met de veiligheidsinspecteur een gat gemaakt in de dakbedekking. “Het is net een kijkoperatie. Maar dit is natuurlijk vooral een overval voor u”, zegt de adviseur, waarop Meijer zwijgend knikt. 

Onveilig

Niet veel later is het duidelijk, wanneer de veiligheidsinspecteur een kijkje heeft genomen in het gat. “De gevel helt bijna tien centimeter naar voren en heeft geen enkele verbinding meer met de achterliggende constructie. De gevel overschrijdt daarmee de veiligheidsnormen. Het is onveilig, er moet wat gebeuren. We stellen voor spijkerband te gebruiken om de gevel weer te verankeren.” 

Aan de keukentafel tekenen alle partijen de papieren voor het plan van aanpak, waarbij de adviseur de opdracht bekrachtigt namens de Commissie. Buiten slijpt de aannemer de spijkerband, een rol metaal met schroefgaten, al op maat. Een paar uur later zal de klus geklaard zijn.

Knal

Meijers gedachten gaan weer terug naar de oorzaak van zijn zorgen. “Ik weet nog dat mijn vrouw en dochter op de bank The Voice zaten te kijken. Ik zat aan tafel met een laptop. En ineens een enorme knal. Meteen liep de straat vol. Ik maakte een rondje rond het huis. Geen schade te zien. Dacht ik toen. Ja, het is een oud huis, natuurlijk zijn er scheurtjes. Ik wilde dat niet melden. De buurman heeft lichtgewicht schoorstenen gekregen, maar ik had geen zin in al dat gedoe.” 

Meijer laat het inmiddels zo veel mogelijk bezinken en heeft nu meer vragen. “Ik ben druk aan het verbouwen en de vloer boven ligt eruit. Kan ik wel door met klussen, want vertraging heeft mogelijk gevolgen voor het bouwdepot van mijn hypotheek? En gaan ze het dan versterken of is er eerst allerlei onderzoek?” 

Veiligheid

De veiligheidsinspecteur en de adviseur maken duidelijk dat het belangrijk is te beseffen dat er nu geen uitspraak ligt over de oorzaak, zoals mijnbouwactiviteiten. “Wij constateren dat het nu onveilig is en dat we het daarom veilig willen stellen. Dat regelen we vanuit de Commissie, ongeacht het vaststellen van de oorzaak.”

Wachten

Na de AOS-melding en afhandeling volgt onderzoek op basis van een aanvraag tot schadevergoeding. Zoals onderzoek naar de scheuren in het voegwerk die ontstaan zijn door het hellen van de gevel. De adviseur van de Commissie legt ook uit dat de vraag of er versterkt moet worden en hoe, niet aan de Commissie is omdat die daar niet over gaat.

Werk

De veiligheidsinspecteur kan hem wel geruststellen waar het gaat om de verbouwing, want die kan gewoon doorgaan. Gerustgesteld over de veiligheid en de verbouwplannen, maken ze een laatste afspraak. Voor controle van de opgeleverde gevelwerkzaamheden. Over twee dagen, niet 's middags, maar rond half zes 's avonds. Wel zo handig, want dan kan Meijer de komende dagen weer gewoon naar zijn werk.