23 februari 2021

7 reacties

1.011 nieuwe schademeldingen, 1.054 afgehandeld

Afgelopen week kwamen er 1.011 nieuwe meldingen binnen van fysieke schade (scheuren in muren o.a.), 1.054 zijn er afgehandeld. Het aantal nieuwe aanvragen voor de Waardedalingsregeling kan deze week niet worden gerapporteerd door een administratieprobleem. Wel is bekend dat er 6.853 aanvragen zijn afgehandeld. Schademelders beoordelen het IMG met gemiddeld een 7,9 na een besluit over hun aanvraag.

dorp

 

Totale schadevergoeding

Er is nu 835 miljoen euro schadevergoeding toegekend, ruim 24 miljoen euro in de afgelopen week. Voor fysieke schade is er 512,7 miljoen euro toegekend, voor waardedaling 323 miljoen euro.

Afhandelingsduur schademeldingen

De verwachte doorlooptijd (afhandelingsduur) van een reguliere schademelding is circa 189 dagen (was vorige week 196). Het IMG streeft ernaar maximaal 182 dagen doorlooptijd te bereiken voor reguliere schademeldingen. De doorlooptijd wordt mede bepaald door het aantal schade-opnames (694 afgelopen week) en opgeleverde adviesrapporten (1.006 afgelopen week). Zoals we in de update over de coronamaatregelen al meldden, verwachten we dat er minder schade-opnames mogelijk zijn de komende tijd.

Gerealiseerde doorlooptijd fysieke schademeldingen

Om de voortgang te meten wordt ook de daadwerkelijk gerealiseerde doorlooptijd berekend. Bij de laatste 2.500 besluiten is het bij 71 procent van de schademeldingen gelukt die binnen een half jaar af te handelen. Deze meldingen werden in circa 128 dagen afgehandeld. Het gaat hier om de zogenoemde ‘mediaan’, wat betekent dat er uitschieters zijn naar boven en naar beneden.

Besluit fysieke schade

Er zijn nu 62.754 besluiten genomen over 70.725 aanvragen voor fysieke schade (per besluit worden soms meerdere aanvragen op een adres afgehandeld), 4.380 besluiten betroffen een afwijzing (7 procent). Afgelopen week werden 45 aanvragen afgewezen, 4,8 procent van het aantal besluiten in die week.

Besluiten Waardedalingsregeling

In totaal zijn er 84.929 aanvragen ingediend voor de Waardedalingsregeling door 73.946 aanvragers (een aanvrager kan meerdere huizen in bezit hebben (gehad)). Er zijn nu in totaal 69.745 aanvragen afgehandeld, waarbij 17.542 aanvragen zijn afgewezen (25 procent van het totaal).

Gemiddelde beoordeling van aanvragers

De totale beoordeling van het IMG is momenteel een 7,9, gebaseerd op ruim 17.000 reacties sinds de start van de metingen. Het gemiddelde voor besluiten voor fysieke schade is sinds de start een 7,7. Voor de reacties die in februari binnenkwamen is dat tot op heden een 8,0. Voor waardedaling is de beoordeling na een besluit nu gemiddeld een 8,1. Voor de reacties die in februari binnenkwamen is dat tot op heden een 8,3.

Bezwaren

Afgelopen week kwamen er 37 bezwaren binnen op besluiten fysieke schade. Het percentage bezwaren op besluiten blijft 4,3 procent. Er werden 9 bezwaren geheel of gedeeltelijk gegrond verklaard en 10 bezwaren afgewezen. Voor waardedalingsbesluiten zijn er nu 2.887 (+104 afgelopen week) bezwaren binnengekomen op de besluiten. Van de aanvragers met een besluit gaat 4,3 procent in bezwaar. Dit is 0,1 procentpunt lager dan vorige week.

Reageren

FC grunn 23 februari 2021 - 19:26

Schademelders beoordelen het IMG met gemiddeld een 7,9 na een besluit over hun aanvraag. Laat dit a.u.b achterwege. Wekt alleen maar frustraties op en voegt niets toe. Wacht meer dan half jaar op adviesrapport sinds de opname. Natuurlijk is dit niet te vergelijken met trieste situaties van vele andere schademelders die al vele jaren in onzekerheid leven.

Jenny, IMG 26 februari 2021 - 15:15

Hartelijk dank voor uw signaal. We bespreken het.

Roel 24 februari 2021 - 21:21

Immateriële schade; eerste kwartaal komt u met een app om een aanvraag in te dienen. We zitten nu al bijna in week 9, dus nog 3 week en u heeft de uiterste termijn van uw streefdatum bereikt. Komaan een tandje erbij, graag. Voorkom dat IMG weer terug moet komen op haar belofte!!

verder kijken 26 februari 2021 - 09:44

Vanaf het eerste kwartaal van 2021 wordt het mogelijk om een vergoeding voor immateriële schade aan te vragen. Een exacte datum volgt nog. Op deze webpagina vindt u straks een link naar het aanvraagformulier, waarmee u de vergoeding voor immateriële schade kunt aanvragen. De procedure is nu op hoofdlijnen bekend, en wordt tot in detail uitgewerkt. Vooral het bouwen van de digitale aanvraagprocedure kost tijd.

Roel 26 februari 2021 - 13:44

Geacht "verder kijken" M.a.w. vanaf maandag 5 april 2021 wordt het mogelijk om een vergoeding voor immateriële schade aan te vragen. Er is al meer dan half jaar tijd gekocht, het lijkt soms wel een complot om consultants maar zoveel mogelijk te laten profiteren van andermans leed.

Roel 5 maart 2021 - 08:59

IMG:" Eerder gaven wij aan dat het aanvragen van een vergoeding in het eerste kwartaal van 2021 mogelijk zou zijn. Maar nog niet alle onderdelen van de regeling zijn voldoende ontwikkeld. Daarom starten we in de loop van 2021". s'Jonge, jonge wat een doorzichtige politieke beslissing voor een organisatie die beweert zelfstandig, zonder overheid, beleid te voeren.

Jan 20 maart 2021 - 13:25

Hallo IMG, zodra het rapport is opgesteld door een onafhankelijke deskundige en op een bepaalde datum is ingediend en deze dus ter beoordeling/controle dan bij jullie deskundige ligt, hoe lang heeft deze deskundige nodig om het advies rapport te bekijken en te beoordelen? want daarna word het nog eens gecontroleerd op tekstueel etc. Hoe lang duurt dit traject vanaf het moment dat het door de onafhankelijke deskundige is ingediend, het in handen is en wordt gecontroleerd, de nacontrole en toezenden ?

Reactie toevoegen

Deel bij de reactie geen dossiernummer, e-mailadres of telefoonnummer. Bij vragen over uw dossier kunt u contact opnemen met ons Serviceloket via 0800 4444 111.

Reacties die niet over het onderwerp gaan of die onfatsoenlijk taalgebruik bevatten kunnen worden verwijderd.

Uw gegevens worden niet voor andere doeleinden gebruikt. Zie voor meer informatie de privacyverklaring.