Verder naar inhoud

Werken als trainee bij het IMG

KVDV 20231107 Arbeidsmarkt Communicatie 05

Als trainee krijg je een intensieve opleiding en werk dat ertoe doet, met impact op de mensen waarvoor je het doet: de Groningers en Drenten met aardbevingsschade. Werken bij het IMG is namelijk niet zomaar iets. Als trainee krijg je alle ruimte om te ontdekken waar jouw talenten liggen. Je krijgt een eigen coach en je wordt begeleid door een senior adviseur of projectleider, terwijl je aan interessante projecten werkt.

Heb jij je WO-studie onlangs afgerond en wil je jezelf ontwikkelen terwijl je Groningers en Drenten met aardbevingsschade helpt? Word trainee bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen!

In dit tweejarig traineeship werk je samen met vier andere trainees aan je eigen ontwikkeling en doe je ervaring op in één van de veranderprogramma’s van het IMG. Een mooie mix van trainingen, gecombineerd met werk dat ertoe doet. Na het succesvol doorlopen van het traineeship kun je aan de slag als projectleider, business-analist of adviseur bij het IMG.

Hoe ziet het opleidingsprogramma eruit?

In twee jaar volg je een opleidingsprogramma waardoor jij helemaal klaar bent om zelfstandig te werken als projectleider, business-analist of adviseur. In het eerste jaar ligt de focus op de vakinhoudelijke trainingen en de toepassing ervan in de praktijk. In het tweede jaar krijg je trainingen op het gebied van zelfontwikkeling en Lean.

 • Training

  Projectmanagement

  Je leert volgens IPMA-D de basis van projectmanagement. Ook ontwikkel je belangrijke basisvaardigheden zoals conflicthantering, onderhandelen en situationeel leiderschap.

 • Training

  Adviesvaardigheden

  Je brengt alle vaardigheden die je als adviseur nodig hebt om een ‘vliegende’ start te maken in de praktijk: een adviesrelatie met de klant aangaan, het vraagstuk achterhalen, adviseren over dat vraagstuk en staande blijven in de weerbarstige praktijk.

 • Training

  Lean

  Met de lean werkwijze zorg je voor maximale waarde voor de klant in een minimale doorlooptijd. Dat betekent lagere kosten, een betere klantbeleving en betere bedrijfsresultaten. Je ontwikkelt je tot een projectleider van lean-verbeterprojecten binnen je organisatie. Je ontvangt na de training het deelnamecertificaat ‘Lean Green Belt’ 

 • Training

  Beïnvloedingsvaardigheden

  Je vergroot je persoonlijk inzicht, je krijgt inzicht in situaties en de motieven van anderen en leert hoe je daar effectief mee omgaat. Je vergroot jouw beïnvloedingsvaardigheden en je leert vertrouwen opbouwen. Door je gedrag aan te passen aan de situatie en aan je gesprekspartners wordt beïnvloeden een stuk eenvoudiger.

 • Training

  Leiding geven zonder macht

  Je leert leiding nemen. Je krijgt praktische tips om op een authentieke manier invloed uit te oefenen, zonder boven je collega’s te staan.

Daarnaast ga je tijdens dit traineeship ook aan de slag met timemanagement, persoonlijke effectiviteit en mindmappen. Als het nodig is, kun je naast deze centrale opleiding nog specifieke opleidingen of trainingen volgen via onze afdeling Leren en ontwikkelen. Als onderdeel van jouw opleidingsprogramma ga je ook een aantal keer mee op werkbezoek bij Groningers met schade en onze collega’s van andere Rijksdiensten.

twee mannen en vrouwen staan en zitten lachend met elkaar te praten

Jouw toekomst na het traineeship

Na het succesvol doorlopen van het traineeship kun je aan de slag als projectleider, business-analist of adviseur bij het IMG.

 • Project-leider:

  Als projectleider bij het IMG krijg je de kans om betrokken te zijn bij het vernieuwen en optimaliseren van regelingen die directe impact hebben op de Groningers en Drenten met aardbevingsschade. Je werkt samen met juristen, ICT-ers, analisten, communicatiespecialisten, procesbegeleiders en ketenregisseurs aan het managen van verwachtingen, het begeleiden van veranderingen en het realiseren van doelstellingen binnen tijd en budget. Een dynamische rol waarin je zowel je leiderschaps- als organisatorische vaardigheden nog verder kunt ontwikkelen.

 • Business Analist:

  Als Business Analist vertaal je de behoeften van de business naar technische vereisten. Je bent een sleutelfiguur bij het begin van belangrijke ontwikkelingen binnen het IMG en draagt bij aan het analyseren van informatie, het identificeren van risico's en het vinden van oplossingen. Een uitdagende positie waarin je een brug slaat tussen zakelijke en technische aspecten, terwijl je waarde toevoegt aan het team en de organisatie. Je werkt aan projecten vanuit een perspectief dat verder kijkt dan de scope van het project. Je brengt risico’s in kaart en onderzoekt welke impact de gewenste verandering op de organisatie heeft. Uiteindelijk ben jij bezig om de brug te slaan tussen functionele- en technische materie. Tussen de business en IT. Jij spreekt beide talen en geeft gevraagd en ongevraagd advies. Als Business Analist lever je daarmee waarde aan het team en het IMG.

 • Adviseur:

  Als adviseur werk je aan de kwaliteit en efficiëntie van het schadeproces, waarbij je nauw samenwerkt met verschillende afdelingen en ketenpartners. Je bent verantwoordelijk voor het bewaken van de voortgang, het oplossen van knelpunten en het implementeren van verbeteringen binnen vastgestelde kaders. Een rol die vraagt om zowel strategisch denken als hands-on betrokkenheid bij het vinden van oplossingen voor complexe vraagstukken.

Ontwikkel jouw loopbaan

Of je nu kiest voor een rol als projectleider, business analist of adviseur, bij het IMG kun jij jouw carrière vormgeven zoals jij dat wilt, terwijl je een positieve impact hebt op de samenleving. Met dit traineeship maak je meteen impact en werk je aan je eigen ontwikkeling. Je maakt deel uit van een organisatie die continu verandert en zich inzet voor het helpen van mensen met aardbevingsschade. Jouw toekomst begint bij het IMG, met werk dat ertoe doet.