Actualisatie Waardedalingsregeling

De waarde van woningen blijft zich ontwikkelen, dus ook in het aardbevingsgebied. Al bij de start van de eerste regeling was duidelijk dat de Waardedalingsregeling daarom op termijn moest worden geactualiseerd. Het IMG heeft Atlas Research opdracht gegeven om te onderzoeken wat de ontwikkelingen op de woningmarkt betekenen voor de waardedaling. De onderzoeksresultaten (pdf) zijn onlangs opgeleverd.

In juni neemt het IMG een besluit over de toepassing van de onderzoeksresultaten. De actualisatie van de Waardedalingsregeling volgt niet eerder dan na de zomer.

Wat betekent dit nu voor mij?

Wie nu een aanvraag doet voor de Waardedalingsregeling, ontvangt een vergoeding volgens de huidige methodiek met peildatum 1 januari 2019. U kunt er ook voor kiezen om te wachten met uw aanvraag. Tussen de bekendmaking van de geactualiseerde rekenmethode met peildatum 1 januari 2021 en het moment dat we die gaan gebruiken, zit een overgangsfase waarin u een keuze kunt maken. Een aanvraag voor een vergoeding voor waardedaling van uw woning is eenmalig en finaal.

Verschuiving postcodes in waardedalingsgebied

Net als bij het vorige onderzoek zijn er postcodegebieden waar Atlas Research geen waardedaling heeft geconstateerd, maar die wel omringd worden door postcodes waar dat wel het geval is. Dat worden ook wel enclaves genoemd. Het gaat opnieuw om de volgende postcodes: 9733 en 9736 (beide Groningen).

Daarnaast zijn er postcodes waar volgens de geactualiseerde methode geen waardedaling meer is geconstateerd, waar dat eerder nog wel het geval is waar onder de huidige regeling waardedaling wordt vergoed. Het gaat om de postcodes: 9723 (Groningen), 9946 (Eemsdelta), 9947 (Eemsdelta), 9948 (Eemsdelta), 9949 (Eemsdelta) en 9975 (het Hogeland).

De postcodegebieden die nieuw zijn ten opzichte van het huidige waardedalingsgebied zijn: 9474 (Tynaarlo), 9614 (Groningen), 9622 (Groningen), 9644 (Veendam), 9651 (Midden-Groningen), 9655 (Aa en Hunze), 9657 (Aa en Hunze), 9659 (Aa en Hunze), 9679 (Oldambt), 9681 (Oldambt), 9732 (Groningen) en 9971 (het Hogeland).

De Adviescommissie Waardedaling adviseert voor de enclaves en voor de postcodes waar nu geen waardedaling meer is geconstateerd bij de actualisatie, alsnog het imago-effect als schade aan te nemen en die te vergoeden voor eigenaren van die woningen. Over deze en andere vraagstukken zal het bestuur van het IMG begin juni een besluit nemen.

Nieuwsbericht

Nieuw onderzoek waardedaling woningen afgerond - 21 april 2022

Meer weten

Wilt u meer weten? Hier vindt u het hele onderzoeksrapport van Atlas Research (pdf) en het advies van de Adviescommissie Waardedaling (pdf).