Vergoedingen voor huurders

Aardbevingsschade aan het gebouw of object dat u huurt, kan voor u ook schade veroorzaken. Of ervoor zorgen dat u extra kosten maakt. Hiervoor kunt u bij ons een vergoeding aanvragen.

Schade in woning

In het kort

 • Vergoeding voor schade of voor kosten die u moet maken. Bijvoorbeeld als uw meubels zijn beschadigd, als u uw spullen ergens moest opslaan of als u thuis moest blijven voor een opname.
 • Deze vergoeding vraagt u aan als ‘bijkomende kosten’. 
 • Als huurder kunt u geen schade aan een woning of ander gebouw melden. Dit kan alleen de eigenaar.
 • U krijgt alleen een vergoeding als de eigenaar een schademelding heeft via maatwerk en daarvoor een vergoeding heeft gekregen. 

Aanvragen in Mijn dossier ›

Hoe werkt het?

 • Log in met uw DigiD in Mijn dossier. Of u gaat langs bij een van onze steunpunten met uw DigiD of BSN.
 • Ga naar ‘Schade gebouw’ en kies voor ‘Bijkomende kosten'.
 • Heeft u schade die niet onder bijkomende kosten valt (zie het overzicht hieronder)? Bel dan naar ons Serviceloket op 0800 4444 111.
 • Wij controleren of uw aanvraag aan alle voorwaarden voldoet. En of we nog wat aanvullende informatie van u nodig hebben. Als dat zo is, krijgt u van ons bericht. U kunt deze informatie toevoegen in uw Mijn dossier.
 • U ontvangt een besluit nadat wij een besluit hebben genomen over de schademelding van de eigenaar. Zo weten we of er een vergoeding is toegekend. Alleen dan heeft u ook recht op een vergoeding. 

Afspraken woningcorporaties

Huurt u een woning bij een van de woningcorporaties waarmee wij afspraken hebben gemaakt? Dan krijgt u via de woningcorporatie een aantal vergoedingen. Het gaat om:

 • Thuisblijfvergoeding voor de schade-opname en schadeherstel
 • Schoonmaakkosten
 • Overlastvergoeding

Voor de overige bijkomende kosten kunt u nog een vergoeding aanvragen. Ook als u meer dagdelen moest thuisblijven tijdens de opname of het herstel, kunt u daar nog een vergoeding voor aanvragen. Geef dan tijdens uw aanvraag aan hoeveel dagdelen u in totaal thuis moest blijven.

Aanvragen als bijkomende kosten

Door een scheur in uw muur valt een schilderij op de grond. Of door schade komt er water in uw woning, waardoor uw vloer krom trekt. Dit zijn voorbeelden van schade die u als huurder kunt tegenkomen.
U krijgt alleen een vergoeding als de eigenaar een schademelding heeft gedaan en daar een vergoeding voor heeft gekregen. 
De bijkomende kosten waar u een vergoeding voor kunt aanvragen zijn:

Deze vergoedingen zijn er Dit is wat u dan krijgt
Vergoeding voor thuisblijven tijdens een schade-opname Eén dagdeel, € 100,- per dagdeel. Geen bon nodig.
Vergoeding voor thuisblijven tijdens het herstel van de schade Twee maal € 100,- voor twee dagdelen, of meer als dat nodig is.
Schoonmaakkosten € 175,- per schademelding
Overnachtingskosten (als u ergens anders moet overnachten, bijvoorbeeld bij een onveilige situatie of tijdens grote herstelwerkzaamheden) De werkelijke kosten van de overnachting(en). Tot een maximum van €115,- per nacht voor 1 of 2 personen en €230,- per nacht voor meer dan 2 personen
Opslag van inboedel uit uw huis of uw onderneming € 40,- per week
Extra reiskosten € 0,28 per kilometer met de auto of de kosten van het openbaar vervoer
Verhuiskosten vanwege de schade of het herstel (mocht u in verband met mijnbouwschade tijdelijk naar een ander onderkomen moeten, dan worden die kosten vergoed) De werkelijke kosten van de verhuizing
Schade aan uw inboedel of tuin (dit zijn kosten voor de vervanging of het herstel van delen van de inboedel of de tuin) De werkelijke kosten van het herstel (u kunt deze schade soms ook bij uw verzekeraar claimen. De keuze is dan aan u)
Zorgkosten (bijvoorbeeld: oppas of opvang voor uw kinderen of huisdieren) De werkelijke kosten van de zorg (u kunt deze schade soms ook bij uw verzekeraar claimen. De keuze is dan aan u)
Inkomstenderving (als u inkomsten misloopt door uw aanwezigheid bij de schadeopname of bij het herstel) Het bedrag van de inkomstenderving, minus uw vergoeding voor thuisblijven voor schadeopname of herstel
Overlastvergoeding

€300,- bij schades tot €10.000,-

Andere kosten (die niet onder een van de bovenstaande vergoedingen valt) Dit hangt af van de kosten, wij bepalen dit per situatie.

Let op: bij de meeste vergoedingen moet u bewijs meesturen van de kosten die u heeft gemaakt.

Meer voor huurders