Verder naar inhoud

Immateriële schadevergoeding

1. Speciaal voor jongeren

Ook een geldbedrag voor jou? Als één van je ouders een geldbedrag voor immateriële schade heeft ontvangen.

Ook kinderen en jongeren kunnen ernstig leed en verdriet hebben door de aardbevingen. Daarom is er binnenkort ook voor sommige kinderen en jongeren een geldbedrag beschikbaar. Dit noemen we een vergoeding voor immateriële schade. Hiermee laten we merken dat er ook aan kinderen en jongeren tot en met 17 jaar wordt gedacht. Dit geldbedrag is dus voor de kinderen en jongeren zelf.

Portretfoto van een jongedame met een serieuze blik.
Schermafbeelding 2023 11 27 Om 11.42.47
939

Heb je geen vraag over het geldbedrag, maar wil je ergens anders over praten? Bijvoorbeeld omdat je niet zo lekker in je vel zit? Of omdat het thuis of op school niet zo lekker gaat? Bel of chat dan met de Kindertelefoon via www.kindertelefoon.nl of 0800-0432.

922

Heb je vragen over het geldbedrag zelf en de voorwaarden? Dan staan wij voor je klaar. Je kunt je vraag aan ons mailen of gratis bellen naar 0800 4444 111 van maandag tot en met zaterdag tussen 8.00 en 17.30 uur.

Is dit ook voor jou?

Voorwaarde is dat je 17 jaar of jonger bent, en dat in ieder geval één van je ouders zelf een geldbedrag heeft ontvangen vanwege zorgen en stress door de aardbevingen.

Weet je niet of jouw ouders dit geldbedrag hebben gehad? Dan kun je het ze vragen. Gebruik daarvoor ook onze tips, als je het lastig vindt om het te vragen.

Voor wie is dit niet?

Het kan voor komen dat je last hebt gehad van de aardbevingen of er wel eens één hebt gevoeld, maar geen geldbedrag voor immateriële schade krijgt. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat je ouders zelf geen geldbedrag voor immateriële schade hebben gekregen.

Hebben je ouders nog geen aanvraag gedaan?

Je ouders kunnen op onze website bekijken of ze zelf misschien een geldbedrag voor immateriële schade kunnen krijgen. Ze kunnen deze vergoeding op dit moment niet aanvragen, dat is aan het einde van het jaar weer mogelijk. Kunnen je ouders niet helpen? Neem dan contact met ons op. 

Ergens anders over praten?

Heb je geen vraag over het geldbedrag voor immateriële schade, maar wil je ergens anders over praten? Bijvoorbeeld omdat je je gestrest voelt of even niet lekker in je vel zit? Bel of chat dan met de vrijwilligers van de Kindertelefoon. Je kunt met hen over álles praten. Het is gratis, anoniem en ze vinden niks gek. 


Wie doet de aanvraag?

Eén van je ouders kan vanaf 23 oktober 2023 een aanvraag voor jou doen. Dat gaat snel en makkelijk via Mijn dossier. Ook is het mogelijk om de aanvraag in één keer te doen voor broers en zussen die jonger dan 18 jaar zijn. Is er iemand in je gezin 18 jaar of ouder? Dan kan hij/zij zelf een aanvraag doen. 

Wil je graag betrokken worden door je ouders? Laat het ze dan weten.

Hoe hoog is het bedrag?

Je krijgt hetzelfde geldbedrag voor immateriële schade als je ouders hebben gekregen. Hebben jouw ouders niet hetzelfde bedrag gekregen? Dan gaan we voor jou uit van het hoogste bedrag.

De vaste bedragen die we hebben zijn:

€ 1.500;
€ 3.000 of;
€ 5.000.

Wil je weten of en hoeveel jij misschien krijgt? Vraag dan aan je ouders of in ieder geval één van hen een geldbedrag heeft gehad voor immateriële schade. Het geldbedrag is bedoeld voor jou.

Tips: hoe vraag je het aan je ouders?

Wil je weten of dit geldbedrag ook voor jou is? Vraag het je ouders. Vind je dat lastig? Dan kunnen deze tips je misschien helpen.

Tip 1: Deel deze informatie met je ouders

Via de zwarte knop hieronder kun je een mailtje of een appje naar één van je ouders sturen. Dan is het daarna misschien al makkelijker om je ouders te vragen of dit ook voor jou is. Je kunt ook een folder laten thuisbezorgen. 

Tip 2: Vraag hulp van iemand anders

Durf of kun je het niet aan je ouders vragen? Dan kan iemand anders jou misschien helpen. Bijvoorbeeld iemand uit je familie, je school of je sportclub.

Tip 3: App het

Soms is het makkelijker om het op te schrijven, dan het ze persoonlijke te vragen. Je kunt je ouders bijvoorbeeld een appje sturen. Voordeel is dat het je ouders ook de tijd geeft om je vraag te beantwoorden.

Immateriele schadevergoeding voor kinderen

Meer informatie

Leer meer over het geldbedrag en de voorwaarden door hieronder een onderwerp te kiezen.

Hoe zit het bij jou?

Misschien wordt er in je omgeving gesproken over het geldbedrag voor immateriële schade en vraag jij je af of jij misschien ook geld krijgt. Je ouders ontvangen post van ons als jij misschien recht hebt op een geldbedrag. Vraag je ouders ernaar. Vind je dat lastig? Gebruik dan de tips op onze website over hoe je dat kunt doen.

Voor welke leeftijden?

Het geldbedrag dat door ouders kan worden aangevraagd is voor kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Als je 18 jaar of ouder bent, dan kun je zelf een aanvraag doen.

Rekeningnummer

Als je ouders een aanvraag voor jou indienen, vullen ze daar in op welk rekeningnummer het geldbedrag moet worden gestort als je daar recht op hebt. Als je ouders daar jouw rekeningnummer invullen, wordt het geldbedrag dus op jouw rekening gestort. We wijzen je ouders erop dat het geldbedrag voor jou bedoeld is.

Wanneer krijg ik het geld?

Nadat één van je ouders een aanvraag voor jou heeft gedaan, horen jullie over het algemeen binnen 8 weken of je recht hebt op een geldbedrag. Zo ja, dan betalen we dit daarna binnen twee weken.

Immateriele schadevergoeding voor kinderen