Verder naar inhoud

Immateriële schadevergoeding

Voor jongvolwassenen (18 jaar en ouder)

Ook jongvolwassenen (vanaf 18 jaar en ouder) kunnen in aanmerking komen voor een vergoeding voor immateriële schade. Ben je 18 jaar of ouder en denk je dat je in aanmerking komt voor een vergoeding voor immateriële schade? Dan kun je zelf een aanvraag doen via de regeling voor volwassenen. Omdat we de regeling verruimen kun je op dit moment geen aanvraag doen. We verwachten dat je in het eerste kwartaal van 2024 weer een aanvraag kunt indienen.

In het kort

Jongvolwassenen doen zelf een aanvraag via de regeling voor volwassenen.
Je kunt hulp krijgen van een zaakbegeleider bij het doen van de aanvraag.

Hoe werkt het?

 • Deel 1

  De feitelijke gegevens

  Het eerste deel bestaat uit feitelijke gegevens die gaan over jouw persoonlijke situatie. Daarbij vragen we je om de gegevens over je thuissituatie.

  Gegevens over waar je vanaf 16 augustus 2012 hebt gewoond. Hoe veilig de woning was. Moest de woning bijvoorbeeld versterkt worden? En is er schadevergoeding toegekend voor de woning en hoelang duurde dat? De gegevens die bij ons bekend zijn, hebben we al voor je ingevuld.

 • Deel 2

  De vragenlijst

  Deel twee is een vragenlijst. Daarin staat jouw persoonlijke ervaring centraal. In sommige situaties leidt de uitkomst van deze vragenlijst ertoe dat we een hogere vergoeding toekennen. Maar houd er rekening mee dat de vragenlijst veel minder zwaar meeweegt dan deel één van de aanvraag.

  De vragenlijst is geen verplicht onderdeel van de aanvraag. Het kan de uitkomst van de aanvraag in positieve zin bijstellen, maar telt minder zwaar mee in de beoordeling. Het kan de uitkomst van je aanvraag overigens nooit in negatieve zin beïnvloeden. Daarom raden we aan om deze wel in te vullen.

Hulp nodig?

We kunnen ons voorstellen dat het soms lastig is om de regeling te begrijpen of om zelf de aanvraag hiervoor te doen. Als je daar graag wat hulp bij wil, dan kun je (op het moment dat het weer mogelijk is om een aanvraag in te dienen) contact opnemen met ons Serviceloket. Zij maken een afspraak voor je met één van onze zaakbegeleiders die jou meer kan uitleggen over de regeling en je kan helpen bij de aanvraag. Je kunt ons Serviceloket gratis bereiken op telefoonnummer: 0800 4444 111. Ze zijn van maandag tot en met zaterdag bereikbaar van 08.00 tot 17.30 uur.

Andere vragen of zorgen?

We kunnen ons voorstellen dat je ook andere zorgen of vragen hebt. Bijvoorbeeld omdat je niet lekker in je vel zit, of omdat het niet lekker gaat op school of op je werk. Wil je ergens anders over praten? Kijk dan op www.allesoke.nl of bel (gratis) naar 0800 0450.

Veelgestelde vragen over de regeling voor Jongvolwassenen (18 jaar en ouder)

 • Nog geen 18 jaar?

  Dan kan één van je ouders een aanvraag voor je doen. Een aanvraag doen voor kinderen en jongeren tot en met 17 jaar is veel eenvoudiger dan de regeling voor volwassenen.

 • Ik heb nog geen DigiD, wat nu?

  Om een aanvraag te doen, heb je een DigiD nodig. Heb je die nog niet? Vraag 'm dan aan op www.digid.nl.

  Als je het lastig vindt om een DigiD aan te vragen dan kun je deze website gebruiken om daar hulp bij te krijgen. Of je kunt je ouders vragen of ze je hierbij kunnen helpen.

 • Moet ik de vragenlijst invullen?

  De vragenlijst is geen verplicht onderdeel van de aanvraag. Het kan de uitkomst van de aanvraag in positieve zin bijstellen, maar telt minder zwaar mee in de beoordeling. Het kan de uitkomst van je aanvraag overigens nooit in negatieve zin beïnvloeden. Daarom raden we aan om deze wel in te vullen.