Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

Aardbevingsonderzoek bevestigt noodzaak reeds toegepast bewijsvermoeden

30.jpg

In een verhaal van televisieprogramma de Monitor wordt aan de hand van onderzoeker Ihsan Bal gesteld dat het technisch onmogelijk is aardbevingen als schadeoorzaak vast te stellen. Het is precies de reden waarom de wetgever al in 2017 een wettelijk bewijsvermoeden heeft ingesteld en waarom TCMG dit sinds 19 maart 2018 toepast.

 

Bewijsvermoeden voor moeilijke vraag

De vraag of een bepaalde schade het gevolg is van een aardbeving is inderdaad moeilijk te beantwoorden. De wetgever was zich hiervan bewust en heeft daarom het bewijsvermoeden in de wet opgenomen. Om het bewijsvermoeden nog eenduidiger in de praktijk toe te passen, heeft op verzoek van de TCMG een onafhankelijk panel van deskundigen een advies uitgebracht over de vraag in welk gebied dit bewijsvermoeden van toepassing is en hoe dit bewijsvermoeden kan worden ontzenuwd.

Uitsluitend andere schade 

De kern van het (door de TCMG overgenomen) advies houdt in dat bij schades waar het wettelijk bewijsvermoeden van toepassing is een zeer hoge drempel wordt gehanteerd voor het afwijzen van mijnbouw als (mede)oorzaak. Alleen als de deskundige ‘evident en aantoonbaar’ motiveert dat er een uitsluitend andere oorzaak is van het ontstaan van de schade, wordt mijnbouwschade afgewezen.

Vrijwel steeds schadevergoeding

In de praktijk betekent dit dat de overheid (TCMG) moet bewijzen dat een bepaalde schade kennelijk alleen aan een andere oorzaak is te wijten. De Groninger heeft binnen het effectgebied vrijwel steeds aanspraak op schadevergoeding.

Schade opnemen

Het schadeprotocol zoals de TCMG dat uitvoert, biedt mede hierdoor een rechtvaardige en ruimhartige schadeafhandeling. Het blijft daarmee nog steeds nodig de schade op te nemen, te beoordelen en de schadeomvang te calculeren. Zodat Groningers krijgen waar zij recht op hebben. 

Anders dan normaal 

Wie de TCMG volgt en individuele verhalen hoort, ziet daarbij net als wijzelf dat het ten uitvoer brengen van dit beoordelingskader niet zo eenvoudig is. Zowel niet in de voortvarendheid als in de inhoudelijke toepassing ervan. Ook de onafhankelijke deskundigen moeten wennen aan deze andere manier van schade beoordelen dan zij veelal gewend zijn.

Laagdrempelig reageren 

In het schadeprocotol zit daarom ook de ruime mogelijkheid voor schademelders om te reageren op de persoon van de te benoemen deskundige en het door de deskundige opgeleverde adviesrapport. Als het besluit van de Commissie daarna niet tot tevredenheid stemt, is er een zeer laagdrempelige mogelijkheid van bezwaar. Waarna ook beroep bij de bestuursrechter mogelijk is, eveneens laagdrempelig.

Beoordelen van TCMG

Of de hele schadeafhandeling zoals die nu is vormgegeven en wordt uitgevoerd, haar doel voorbij schiet, is niet ter beoordeling van de TCMG. Wij vragen mensen ons te beoordelen op de besluiten die we nemen en de voortgang. Op onze website publiceren we daarom ook uitgebreid de voortgangscijfers als ook onze uitvoeringskosten.