Verder naar inhoud
Terug naar overzicht

189 nieuwe schademeldingen en eerste besluiten

Wekelijks geven wij op onze website een update van de kerncijfers van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen. Nu de Commissie deze week voor vijf schademelders een besluit heeft genomen over schadevergoeding, kunnen we voor het eerst ook deze totalen gaan weergeven. Ook werden er 189 nieuwe schademeldingen gedaan en 48 schade-opnames verricht.

 

253.jpg

Totaal cijfers

Het aantal nieuwe schademeldingen komt daarmee op 2131. Samen met de 11.500 schademeldingen die zijn overgekomen van het CVW bij de start van het schadeloket op 19 maart, gaat het om ruim 13.500. Het totaal aantal schade-opnames telt 115. Bij de eerder genoemde vijf besluiten is in alle gevallen schadevergoeding toegekend.

Eerste besluiten

De eerste besluiten volgen op de eerste schade-opnames, waarmee in de week van 17 april is gestart direct na de presentatie van de voorlopige werkwijze. Het maakt onderdeel uit van de opstartfase waarin de Commissie en haar schadeloket zich bevinden. De bedoeling is om zoveel mogelijk van de eerste schade-opnames en eerste besluiten te leren. De schademeldingen vormen daarom een doorsnede van de vereenvoudigd te behandelen schademeldingen uit 2017 en 2018.

Inhoud besluiten

Het gaat om schademeldingen met schades onder 10.000 euro, in woonhuizen, waarbij de schade geen onderdeel uitmaakt van een nog lopende procedure bij andere instanties. Het gaat om rijtjeshuizen en vrijstaande woningen in verschillende plaatsen in Groningen, van enkele jaren tot decennia oude huizen.

Soorten schade

De mijnbouwactiviteiten in Groningen en de gasopslag in Norg zorgden naar het oordeel van de Commissie bij deze woningen onder andere voor scheuren in binnen- en buitenmuren, stuc- en tegelwerk en vloeren. De Commissie nam de besluiten op basis van het adviesrapport dat onafhankelijk schadedeskundigen hierover uitbrachten op verzoek van de Commissie. De Commissie streeft ernaar einde van de zomer een aanzienlijk deel van dit soort vereenvoudigd te behandelen schademeldingen te hebben afgehandeld.